(Zuivere) bemiddeling of tussenkomst?
06 april 2021 
2 min. leestijd

(Zuivere) bemiddeling of tussenkomst?

Veel ZZP’ers in de zorg zijn aangewezen op bemiddelingsbureaus om aan opdrachten te komen. De meesten denken niet na over welke vorm een bemiddelingsbureau hanteert. Daar zitten namelijk (grote) verschillen in en elk bureau kan het weer anders doen. Maar let op! Verdiep je daar wel in, want dit kan ook grote gevolgen hebben voor jou namelijk.

Werken via tussenkomst

Als eerste beschrijven we de vorm van het “tussenkomst model”. Het bemiddelingsbureau sluit dan een overeenkomst met jou als ZZP’er en wordt hiermee jouw opdrachtgever. Het bemiddelingsbureau is dan de tussenliggende schakel in de keten en laat jou werkzaamheden bij zijn opdrachtgever uitvoeren. En met deze opdrachtgever (zorginstelling) heb jij dus géén overeenkomst. Op die manier heb je dus maar één opdrachtgever, waardoor je zelfstandigheid een heel stuk lastiger is aan te tonen! Het is dan aan het bemiddelingsbureau om dit op de juiste wijze aan te tonen en daar ook naar te handelen en te voorkomen dat jouw relatie met het bureau gezien wordt als een dienstverband. Dat is lastig en gebeurt lang niet overal op de goede manier, je bent als ZZP’er dus aanzienlijk kwetsbaarder. Bekijk ook dit artikel om te lezen hoe je jouw zelfstandigheid waarborgt.

BTW plichtig!
Het werken via tussenkomst is meestal ook nog eens BTW plichtig! Jij factureert dan aan het bemiddelingsbureau en zij betalen je uit MET omzetbelasting (BTW). Een bemiddelingsbureau is namelijk BTW plichtig en deze dienst die zij dan leveren is ‘ter beschikking stellen van werk’. Dus BTW belast. Bekijk dit artikel om meer te weten te komen over de BTW als ZZP’er in de zorg.

Werken via bemiddeling

Het kan ook anders. Het bemiddelingsbureau brengt de partijen bij elkaar en legt dit vast in een bemiddelingsovereenkomst. Het bureau kan daarnaast eventueel bijkomende dienstverlening voor jou als ZZP’er verzorgen. Formeel is het bemiddelingsbureau dan geen partij bij de overeenkomst van opdracht tussen jou een je opdrachtgever. De opdrachtgever is dus de partij waar jij rechtstreeks het werk gaat uitvoeren, de zorginstelling. Een bureau werkt over het algemeen samen met meerdere instellingen of zorgvragers, waardoor jij dus meerdere opdrachtgevers kan hebben en je op die manier minder afhankelijk bent. Jij factureert aan de instelling en zij betalen je dus uit, niet het bureau. De constructie heet ‘Zuivere bemiddeling” of “werken via bemiddeling”.

In deze constructie ontstaat niet zo snel een loondienstverband tussen de ZZP’er en het bemiddelingsbureau, omdat je op deze manier veel beter kan aantonen dat je zelfstandig bent. Maar risico’s zijn er altijd, de wegen van de poppetjes in Den Haag zijn ondoorgrondelijk. Daarom is het belangrijk om te beginnen met de basis, de juiste overeenkomsten. De beste constructie is als volgt:

  • Bemiddelingsovereenkomst tussen ZZP en bemiddelingsbureau
  • Raamovereenkomst tussen bemiddelingsbureau en zorginstelling/zorgvrager
  • Overeenkomst van opdracht tussen ZZP’er en zorginstelling/zorgvrager, waardoor deze dus ook daadwerkelijk jouw opdrachtgever wordt

Deze overeenkomsten verhouden zich allemaal tot elkaar en vormen de basis om in ieder geval op papier de verhoudingen vast te leggen en alle afspraken te maken. Daarnaast is het nog veel belangrijker dat jouw opdrachtgever zich gedraagt als opdrachtgever en niet als werkgever en dat jij je als ZZP’er gedraagt als opdrachtnemer (zelfstandige) en niet als werknemer. Hoe je dat doet, lees je weer in dit artikel die wij eerder schreven. De uitvoering in de praktijk is dus het meest belangrijk in elke vorm van werken als zelfstandige. Je kan afspreken in overeenkomsten wat je wil en dat helemaal correct doen, maar als jij er niet voor zorgt dat je zelfstandig bent en dus ook zo gezien wordt, dan heb je aan de overeenkomsten ook niets.

BTW vrijgesteld
Deze vorm is van BTW vrijgesteld, ook wel zo fijn. Lees daar meer over in dit artikel.

Werken op basis van (zuivere) bemiddeling is dus de meest veilige, transparante en beste manier als je werkt via een intermediair of bemiddelingsbureau. Het zal je niet verbazen dat ZBBN op deze manier werkt. Onze gehele dienstverlening is er op ingericht om jouw zelfstandigheid als ZZP’er in de zorg zoveel mogelijk te waarborgen.