Ondernemerschap in de zorg wordt een speerpunt
24 januari 2023 
2 min. leestijd

Ondernemerschap in de zorg wordt een speerpunt

Het komende jaar moeten alle zzp‘ers in de zorg aan de slag met het versterken van hun ondernemerschap. Dat is nodig om ook de komende jaren het stempel 'ondernemer' te kunnen krijgen van de Belastingdienst. 

Echt ondernemerschap

De overheid wil alleen de echte zelfstandige zorgondernemers behouden, overigens niet alleen in de zorg, maar in het algemeen. Maar de ministeries zijn het niet helemaal eens. Het ministerie van VWS vindt vooral dat de keuze voor zelfstandig ondernemerschap bewust moet worden genomen. Het ministerie van SZW is daarentegen veel scherper in haar oordeel. De boodschap van minister Van Gennip is dat zzp'ers altijd in loondienst zijn, als je onderdeel bent van de bedrijfsvoering. Wat dat precies betekent is op dit moment nog niet duidelijk. Wel duidelijk is dat er van ZZP'ers verwacht gaat worden dat ze echt ondernemend zijn en dat is een prima kader wat ons betreft.

De soep wordt niet zo heet gegeten

De soep zoals minister van Gennip deze momenteel serveert zal niet zo heet gegeten gaan worden, dat heeft nogal desastreuze gevolgen en niet alleen voor de zorg. Zover is het ook nog lang niet, dat gaat nog wel botsen tussen alle partijen, maar dat er iets gaat veranderen is wel zeker en dat is ook helemaal niet erg en ook nodig als je het ons vraagt.

Ondertussen begint de zorg zelf zich ook te mengen in deze onrust en zijn er signalen van zorgmedewerkers in loondienst dat zzp’ers zijn nodig. De zorg kan immers niet meer zonder de verschillende werkvormen. Lees daar ook meer over in ons eerder geschreven artikel.

Er wordt op dit moment achter de schermen door diverse partijen en collectieven (waar wij ook deel van uit maken) gewerkt aan een landelijk kader en aan gedragscodes voor ZZP'ers én bemiddelaars (mede geïnitieerd door de NBBU, waar wij lid van zijn) in samenwerking met de ministeries en belastingdienst. Dat kader zal zich focussen op het handhaven en controleren van kwaliteit en ondernemerschap met alle wettelijke eisen en richtlijnen daarin meegenomen.

Wij zijn niet bang voor strengere regels

Wij zijn niet bang voor strengere regels, wij handelen al in de geest daarvan. Wij zijn van mening dat het juist positief is en het hoog tijd wordt om de excessen er tussen uit te gaan filteren. Het gaat immers om zorg voor mensen. En om de professionals die op welke manier ze dat ook willen doen, dat kunnen blijven doen en de zorgvraag kunnen blijven garanderen op een gezonde verantwoorde manier.

Wij hebben vanuit ZBBN samenwerkingen met diverse partijen, waarmee we actief zijn betrokken in alle ontwikkelingen en daarmee de bij ons aangesloten ZZP'ers op de hoogte kunnen houden en kunnen faciliteren en alle partners daarin ook kunnen meenemen.

Het gaat een ontzettende interessante tijd worden en we zullen af moeten wachten waar dit precies naar toe gaat. Wij volgen alle ontwikkelingen op de voet en zijn actief betrokken daarin. Wij houden uiteraard alle partners waarmee we samenwerken daarin continu op de hoogte.