Omarm verschillende werkvormen; zorg voor ruimte binnen je zorginstelling
19 januari 2023 
in Blog
2 min. leestijd

Omarm verschillende werkvormen; zorg voor ruimte binnen je zorginstelling

Inzet van zzp'ers in de zorg of PNIL (Personeel Niet In Loondienst) geeft ruimte! ZZP'ers, uitzendkrachten, detacheerders, vast personeel. Omarm de werkvormen, maak er een plan voor en zorg voor ruimte binnen je zorginstelling. Denk lange termijn, het kent zijn uitdaginen, maar iedereen is nodig!

Het lijkt of zorgmedewerkers allemaal maar als zzp’er gaan werken en hun dienstverband verlaten met allerlei gevolgen van dien. En dan is er ook nog een overheid die voor veel onrust zorgt als je het niet in de juiste context plaatst. En die context is vaak heel moeilijk te zien en te begrijpen. Ik kan er uren over doorpraten, ik ben er dagelijks mee bezig 😅

En de zorginstellingen zelf worstelen ook nog eens met de hoge kosten, veel ziekteverzuim en trappen (logisch) op de rem vooral rond deze tijd van het jaar. Elk jaar weer. De verhoudingen zijn niet gezond meer.

Maar ondertussen is er wel personeel nodig en willen we toch PNIL blijven inzetten, omdat we geen keus hebben of gewoon omdat het echt een toegevoegde waarde kan zijn. Maar:

  • Hoe waarborgen we de kwaliteit?
  • Ze ze wel betrouwbaar?
  • Hoe zit het met wet- en regelgeving?
  • Hoe zit het met de nodige overeenkomsten?
  • Wat te doen met al die dure bureaus?
  • Hoe scheid je het kaf van het koren?

ZZP'ers worden veel ingezet als pleisterplakkers, om te overleven, om toch die zorg te kunnen garanderen. Als er maar iemand komt! Ad-hoc zal blijven, maar zzp'ers kunnen zoveel meer voor de organisatie betekenen.

Denk lange termijn en maak een plan

Wij zijn met een aantal zorginstellingen plannen aan het maken voor 2023 om lange termijn te gaan denken om proactief te gaan schakelen in plaats van reactief. Het moet anders.

Wat is de verwachting voor dit jaar of aankomende middellange termijn? Hoe kunnen we zorgen voor meer rust? Hoe geven we onze medewerkers meer ruimte om ze tot hun recht te laten komen en vooral hoe behouden we ze? Hoe kunnen wij door PNIL inzet ervoor zorgen dat er ruimte komt en onze organisatie plannen tot bloei komen?

Goede vragen! Als je dat op tijd in kaart hebt, kan je daarop inspelen en zorgen dat je een op maat gemaakte inzet bepaald. Professionals die voor langere tijd teams kunnen bijstaan met specifieke taken en doelstellingen. Geef zzp'ers maar een doel, geef ze een concrete taakomschrijving. Meet en evalueer dat. Dat is ondernemerschap! En dat wil de overheid overigens ook graag zien.

Je zal zien dat dit zoveel meer gaat opleveren dan alleen maar bezig zijn met hoe de gaten opgelost moeten worden per dag en je het vaste personeel maar blijft bevragen, met als gevolg een hoog ziekteverzuim en mensen uit dienst om zzp'er te worden, omdat ze het niet meer trekken. Weet je wat dát kost? 😳

Zeker 95% van de kandidaten die bij mij aan tafel zitten om de stap te maken trekt het namelijk niet meer in hun dienstverband, zo ontzettend zonde en schrijnend!

Omarm verschillende werkvormen

De zoektocht naar nieuwe medewerkers is moeilijk en nodig. Maar begin een stap terug, behoudt het goud in je organisatie. En dat kan echt door PNIL heel doordacht en gericht in te zetten

Het wordt tijd om alles eens in een andere context te gaan zien en verder te denken. Zo doorgaan en achter de feiten aan blijven lopen is niet heel toereikend. Als we verbeteringen willen zien voor de zorg moet je nadenken, paar stappen terug doen en meerdere werkvormen omarmen. Breng die samen op een constructieve manier en er gaat magie ontstaan. Weet ik zeker! Maar dan moet er helaas nog heel veel gebeuren. Beginnend bij overheid en uiteraard de werkgevers. 

Iedereen is hard nodig, verander je denkwijze

Mensen willen zeggenschap en regie over hoe zij hun werk willen doen. We zijn het punt voorbij om dat terug te draaien. Ik snap dat het gereguleerd moet, zeker in de zorg. Maar zorg voor een gezonde bodem en omarm de mix van verschillende werkvormen, voor alle werkenden. Het werken van nu is allesbehalve vast. Iedereen is zo hard nodig, verander je denkwijze!

Wil je daar eens over brainstormen? Ik sta paraat!