Starten als zzp'er in de zorg - praktische zaken
07 juli 2022 
2 min. leestijd

Starten als zzp'er in de zorg - praktische zaken

Op dit moment zijn er veel zorgverleners die willen beginnen als zzp'er in de zorg. Om te werken als zzp'er in de zorg wordt er wel het een en ander van jou verwacht, dat doe je niet zomaar. Je moet voor jezelf nagaan of jij geschikt bent voor het ondernemerschap en dus ook alle nadelen en risico's (ziekte? pensioen? werk genoeg?) die daarbij horen. Wat zijn je drijfveren? En kan jij volwaardig ondernemerschap laten zien, zoals bijvoorbeeld de belastingdienst dat ook van jou verwacht? Dat betekent bijvoorbeeld reclame maken, een goede boekhouding en administratie bijhouden en investeren in je onderneming en jezelf. Alleen aan een inschrijving bij de KVK heb je niets, want dat kan iedereen en dat maakt je namelijk nog geen ondernemer.  Wat zijn dan nu de minimaal vereiste praktische zaken die je moet gaan regelen? En let op! Het maakt niet uit of je fulltime of parttime gaat beginnen als zzp'er in de zorg.


Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Hier begint het, iedere ondernemer moet zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK), dus ook zzp'ers in de zorg. Daarbij moet je even letten op je SBI code waarmee je ingeschreven gaat worden. Als je niet goed ingeschreven staat kan je jezelf namelijk ook niet aanmelden bij de inspectie (zie volgende punt). Dat is voor veel zzp'ers namelijk een verplichting. 

Zie ook dit artikel: De Wtza en SBI codes, hoe dit dit precies?

En denk ook aan de BTW vrijstelling die eventueel voor jou geldt.


Melden bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ)

Sinds 1 januari 2022 zijn alle nieuwe zorgaanbieders verplicht zich te melden bij de IGJ. Er is namelijk een nieuwe wet van toepassing geworden, de Wtza, (Wet toetreding zorgaanbieders). Deze meldplicht geldt ook voor zzp'ers in de zorg en dat moet je persoonlijk doen. Om je aan te melden moet je een vragenlijst invullen en daarvoor heb je eHerkenning nodig. eHerkenning is een soort DigiD voor bedrijven. Je krijgt een persoonlijke zakelijke inlogcode, waarmee je kan inloggen in beveiligde zakelijke websites van de overheid. eHKlaerkenning kan je afsluiten via deze pagina.

Kijk ook even voor meer info over de eisen en de wet op de pagina van de overheid: https://www.toetredingzorgaanbieders.nl/

Op het moment dat je je gemeld hebt wordt je opgenomen in het Zorgaanbiedersportaal en ben je daar ook vindbaar


Zorgen voor een klachtenregeling en basis kwaliteitsysteem

Met het alleen melden ben je er niet, dan begint het pas. Je hebt namelijk daarnaast te maken met eisen die gelden vanuit de Wkkgz (Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen zorg) en de Jeugdwet. Binnen deze eisen heb je een kwaliteitssysteem en klachtenregeling (klachtenportaal) nodig. Wij werken samen met ZZP'er in de zorg.nl en zij bieden bijvoorbeeld een Wtza abonnement wat ingericht is op de eisen die gelden voor zorgaanbieders. In dat abonnement zit ook een erkende klachtenregeling, krijg je daarnaast bijvoorbeeld maandelijkse updates, online training en ook een basis kwaliteitssyteem. Dan heb je alles meteen goed geregeld.


Beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Als zzp'er in de zorg loop je risico's die voor je eigen rekening zijn. Je hebt geen werkgever meer waarop je kan terugvallen. Daarom is het afsluiten van een verzekering van belang, deze houdt rekening met schade dat kan ontstaan als jij bijvoorbeeld vanuit je beroep een handeling verricht dat fout gaat of een advies geeft dat verkeerd uitpakt. Dan kan dat natuurlijk grote gevolgen hebben. Doe dat vanaf dag 1 en zorg dat je de handelingen uitvoert binnen jouw bevoegd- en bekwaamheidskader.


Open een zakelijk bankrekening

Het openen van een zakelijke rekening is erg verstandig en dus aan te raden. Je houdt zo goed overzicht op de financiele zaken binnen jouw onderneming en je zorgt er dus voor dat prive en zakelijk niet door elkaar heen lopen. Daarnaast laat het zien (net als een verzekering) dat jij op naam en risico van je bedrijf een rekening hebt afgesloten, wat je zelfstandigheid weer beter waarborgt.  En het staat wel zo professioneel dat jij factureert uit naam van je bedrijf misschien ;-)


Zo heb je de minimale eisen en stappen even kortbondig bij elkaar. Mocht je vragen hebben of mochten wij je kunnen helpen met deze stappen en de stap naar zzp'er in de zorg, dan laat het vooral weten en neem contact met ons op!