Pleisters plakken of structurele waarde toevoegen?
10 maart 2021 
in Blog
3 min. leestijd

Pleisters plakken of structurele waarde toevoegen?

In de afgelopen jaren en zeker in het afgelopen Corona jaar hebben wij een gigantische groei gezien in het aantal ad-hoc en spoed diensten. Acute zorg was ontzettend nodig door veel personeel uitval en grote tekorten. Corona cijfers dalen (gelukkig!), maar heeft er ook kostentechnisch flink ingehakt, waardoor eigen personeel nu vooral veel ingezet wordt en externe inhuur zoveel mogelijk wordt voorkomen. Acute zorgvraag is daardoor op dit moment minder. Maar je kan op je klompen aanvoelen dat we op korte termijn weer in een zelfde cirkel gaan belanden. Van personeel (wat nog aan het bijkomen is van alle hectiek en heftige situaties) wordt verwacht dat ze nu zelf vooral het werk doen, verlof is niet nodig (je mag toch nergens naar toe). De kans is groot dat personeel dus weer gaat uitvallen en we weer opnieuw moeten gaan beginnen met pleisters plakken.

Wij denken dat de behoefte steeds meer naar structurele oplossingen zal gaan verschuiven. Natuurlijk blijven pleisters plakken nodig, dat voorkom je niet. Als een dienst maar opgelost wordt. Maar wat veel belangrijker zou moeten zijn is zorgen dat je personeel gezond en met plezier blijft werken en een medewerker/team daardoor kan groeien en excelleren. Een groot deel van de mensen die bij ons aankloppen wil namelijk de stap nemen omdat ze of ongelukkig zijn in hun dienstverband of op z’n minst zich beperkt en gevangen voelen binnen hun dienstverband. Zorgelijk! En ook dát kan met inzet van ZZP’ers voorkomen worden, op een manier waarbij je als zorginstelling (indirect) ook nog eens kosten zal besparen. ZZP’ers zijn er niet alleen maar om alleen gaten op te vullen namelijk.

Focus op wat er nodig is in plaats van focus op alleen een oplossing

Teams hebben verschillende behoeftes en verschillende cliënten. Een persoonlijke service op maat met een gezonde flexibele schil van externe inhuur die daadwerkelijk iets toevoegt aan een team, zorgt ervoor dat een team en dus medewerkers kunnen blijven functioneren en zelfs kunnen groeien.

Hier om te helpen

Die behoefte kan bijvoorbeeld liggen in het ontlasten gedurende een bepaalde periode. Niet zozeer ter vervanging van ziekte of een tekort, maar om ruimte te creëren voor een team om alles beter op de rit te krijgen, het kwaliteitsplan te verbeteren, plannen uit te werken of gewoonweg preventief om even ademruimte te geven en zo te voorkomen dat personeel gaat uitvallen. Die behoefte kan liggen op bijvoorbeeld specifieke taken of specialisaties die een bepaalde externe professional met zich meebrengt, waar het team van kan profiteren. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden te bedenken. Cliënten krijgen daardoor betere zorg en zien ook niet zoveel verschillende gezichten. Iedereen kan zo veel meer waarde toevoegen. Onderzoek dus goed waar de behoefte ligt in een team en ga daar mee aan de slag en pas inzet van externen daar op aan.

Welke rol hebben wij?

Onze rol is niet alleen het oplossen van diensten, wij zijn niet puur en alleen een ‘dienstenschuiver’ of platform. Wij hebben dagelijks contact met de bij ons aangesloten ZZP’ers en ook met de opdrachtgevers waar zij voor werken. Wij kiezen bewust voor menselijke tussenkomst en proberen op die manier te weten wat er bij beide partijen speelt en zo voortdurend zeer betrokken te blijven bij het hele proces én met alle partijen. Wat is de behoefte van een ZZP’er of opdrachtgever/team? Wat voor type persoon ben jij en welke kwalificaties breng je mee?

ZZP’ers zullen zich steeds meer moeten gaan bewijzen willen ze zich kunnen binden aan opdrachtgevers/teams. Naast een uitgebreide kwaliteitscontrole en kennismaking vooraf, loopt dat ook door tijdens de bemiddeling. De eisen worden steeds strenger, hoe zorg jij ervoor dat jij opvalt en toegevoegde waarde kan laten zien? ZBBN probeert iedereen te stimuleren en te informeren om zichzelf te blijven ontwikkelen, een positieve werkhouding en proactieve inzet te tonen en zich er bewust van te laten zijn welke rol zij hebben. Professioneel en zelfstandig! Wij faciliteren hen op gebieden als scholing, kennis omtrent het zelfstandig ondernemerschap, een luisterend oor en zijn daarin een nauwe samenwerkpartner.

Meer informatie?

Als zorginstelling je flexibele schil verbeteren? Klik dan hier.

Denk je als ZZP’er het verschil te kunnen maken? Klik dan hier.