Btw-aangifte voor zzp’ers in de zorg
10 januari 2023 
3 min. leestijd

Btw-aangifte voor zzp’ers in de zorg

Voor zzp’ers in de zorg werkt de btw-aangifte net even iets anders dan andere ondernemers. Lees het artikel en bekijk hoe jij als zorgprofessional jouw btw-aangifte doet.

Eigenlijk is de btw-aangifte voor zzp’ers in de zorg niet heel erg ingewikkeld. Dat komt omdat je in principe vrijgesteld bent van btw. Bekijk ook dit artikel die we daar als eens eerder over geschreven hebben. Als je een van btw vrijgestelde dienst verleend hoef je op dat punt geen belasting af te dragen, maar je mag de btw ook niet fiscaal aftrekken. Als jij dus als zzp’er in de zorg een product zakelijk koopt, dan mag jij de btw dus niet terugvragen.

Ook al ben je vrijgesteld van btw als zzp’er in de zorg moet je meestal nog wel ieder kwartaal de btw aangifte doen. De belastingdienst heeft jou, na je inschrijving bij de Kamer van Koophandel, een brief gestuurd, waarin zij hebben aangegeven of je btw aangiftes moet doen of niet. Meestal is dat wel het geval en meestal is dat per kwartaal.

De aangifte kan je doen via de website voor ondernemers van de belastingdienst, via deze link kan je daar inloggen. De aangifte staat dan al klaar en het enige wat je doet is invullen dat je niets hebt aan te geven. Je bent verplicht om de aangifte te doen, maar je hebt niets aan te geven, omdat je een van btw vrijgestelde dienst verleend.

De aangifte moet altijd binnen zijn uiterlijk op de laatste dag van de maand na het kwartaal. Dit zijn de data waarop de belastingdienst jouw btw-aangifte uiterlijk wil ontvangen:

  • 31 januari: vierde kwartaal vorig jaar
  • 30 april: eerste kwartaal huidig jaar
  • 31 juli: tweede kwartaal huidig jaar
  • 31 oktober: derde kwartaal huidig jaar
  • 31 januari nieuw aar: vierde kwartaal vorig jaar

Dit zijn de gevolgen als je te laat bent met btw-aangifte

Als jij de btw-aangifte te laat doorgeeft, is er een kans op een boete. De belastingdienst hanteert een coulancetermijn van zeven kalenderdagen na de uiterste aangiftedatum. Dus als jij bijvoorbeeld uiterlijk op 31 januari jouw btw-aangifte moet inleveren, dan heb jij in principe tot 7 februari de tijd. Vaak volgt geen boete als jij de aangifte vóór die datum aanlevert. Als jij te laat bent of helemaal geen aangifte instuurt, dan kun je een boete van 68 euro ontvangen wegens aangifteverzuim.

De website van de belastingdienst stelt het als volgt:

U betaalt te laat

U betaalt te laat als uw betaling bij ons binnenkomt na de uiterste betaaldatum. Als u alsnog betaalt binnen de coulancetermijn, krijgt u mogelijk geen boete. De coulancetermijn begint na de uiterste betaaldatum en eindigt 7 kalenderdagen na de uiterste betaaldatum. Er zijn 3 mogelijkheden:

U betaalt te laat, maar binnen de coulancetermijn.

In dit geval zijn er 2 mogelijkheden:

  1. U betaalde de vorige aangifte op tijd en volledig. Dan krijgt u geen betaalverzuimboete. U krijgt wel een verzuimmededeling.
  2. U betaalde de vorige aangifte te laat of niet volledig. Dan krijgt u een betaalverzuimboete van 3% van het te laat betaalde bedrag, met een minimum van € 50 en een maximum van € 5.514.

U betaalt te laat en na de coulancetermijn.

In dit geval krijgt u een betaalverzuimboete van 3% van het te laat betaalde bedrag, met een minimum van € 50 en een maximum van € 5.514.

U betaalt te laat en deels binnen en deels na de coulancetermijn.

In dit geval krijgt u voor het totale te laat betaalde bedrag (het totaal van het bedrag dat u binnen en na de coulancetermijn hebt betaald) een betaalverzuimboete van 3%, met een minimum van € 50 en een maximum van € 5.514.

U betaalt niet of te weinig

Hebt u op het moment waarop wij controleren (een deel van) uw aangifte niet betaald? Dan krijgt u een naheffingsaanslag met een betaalverzuimboete van 3% van het niet-betaalde bedrag met een minimum van € 50 en een maximum van € 5.514. Hebt u ook een gedeelte te laat betaald? Dan berekenen wij de boete over het totaal van het niet-betaalde en het te laat betaalde bedrag.

Btw-aangifte vierde kwartaal

Bij het aangeven van de laatste omzetbelasting van het kalenderjaar gelden andere spelregels en neem je vaak wat andere zaken mee. Denk bijvoorbeeld aan de bijtelling over de auto van de zaak die je ook privé gebruikt of verrekening van te veel of te weinig betaalde btw. Op de website van de Belastingdienst staat uitgebreid uitgelegd waar je rekening mee moet houden bij de btw-aangifte van het vierde kwartaal.

Inkomstenbelasting

Het wordt wel eens door elkaar gehaald, maar de aangifte inkomstenbelasting  (IB) is iets anders dan de aangifte omzetbelasting (OB). De uiterlijke datum voor de IB-aangifte ligt momenteel op 14 juli van ieder jaar, maar kan al vanaf 1 maart. Als je te laat bent, kun je ook hiervoor een boete krijgen.

Startende ondernemer

Net begonnen als zzp’er in de zorg? Dan stuurt de Belastingdienst jou de eerste aangifte omzetbelasting vaak op papier. Soms krijg je hem digitaal. Na het invullen rolt er onder de streep een bedrag uit. Heb je nog belasting af te dragen, dan komt er een naheffing met een acceptgiro. Krijg je btw terug dan volgt teruggaafbeschikking, waarop staat hoeveel je terugkrijgt.

Heb je vragen hierover? Laat het ons vooral weten, of volg ons basisadvies; ga altijd praten met een boekhouder mocht je deze nog niet hebben en laat je goed bijstaan.