Nachtdienst? Deze tips helpen je er doorheen
17 juni 2022 
in Blog
1 min. leestijd

Nachtdienst? Deze tips helpen je er doorheen

Werk jij vaak nachtdiensten? Kijk dan even naar deze tips om je nachten zo goed mogelijk door te komen. Wellicht heb je er iets aan!

1. Tijdstip van opstaan verlaten

Wanneer de nachtdienst(en) in zicht komen, probeer dan de tijd dat je opstaat telkens iets te verlaten. Wanneer je bijvoorbeeld vrijdag de nachtdienst in moet, probeer dan op woensdag een uur later dan normaal op te staan. Op donderdag sta je nog een uur of twee later op te staan. Op vrijdag slaap je vervolgens zo lang mogelijk uit, zodat je 's avonds de nachtdienst ingaat. Eventueel kun je op de avond voordat je nachtdienst ingaat aan het begin van de avond nog een dutje doen.

2. Zorg voor voldoende slaap in een etmaal

Zorg ervoor dat je overdag, tussen de nachtdiensten in, minstens 6 uur slaapt. Dat kan eventueel onderbroken, als je na een aantal uur al wakker wordt en nog geen zes uur hebt geslapen. Je hebt hoe dan ook ieder etmaal voldoende slaap nodig. Zorg er dus voor dat je aan deze uren komt. 

3. Actief blijven tijdens moeilijk uren

Tussen 02:00 en 05:00 uur in de nacht ervaar je de meeste 'slaapdruk'. Deze uren worden over het algemeen als de lastigste uren ervaren om wakker te blijven. Zorg ervoor dat je werkplek zo goed mogelijk verlicht is en dat je tijdens deze uren iets onderneemt. Probeer gevarieerd te werken en in contact te zijn met collega's. Vermijd monotone geluiden, zoals gezoem van een computer, maar zet als het kan een radioprogramma of televisieprogramma op. 

4. Ontbijt voordat je gaat slapen

Zorg ervoor dat je in de ochtend nog een kleine maaltijd neemt, zodat je tijdens je slaapperiode niet wakker wordt van de honger. Niets is zo vervelend als wakker worden van de honger en daarna niet meer in slaap kunnen komen, terwijl je weet dat je straks weer moet gaan werken. 

5. Eet voedzame tussendoortjes 

Door je bloedsuikerspiegel op peil te houden, blijf je je een stuk fitter voelen. Begin daarom de dag met een goed ontbijt. Wacht niet totdat je bloedsuikerspiegel daalt, om dit vervolgens te compenseren met een grote maaltijd. Je krijgt dan de bekende after lunch dip of after dinner dip en voelt je dan nóg vermoeider. Eet daarom in plaats van grote maaltijden kleinere porties met voedzame snacks tussendoor.