De avondklok
22 januari 2021 
1 min. leestijd

De avondklok

Deze vraag komt sinds deze week nogal vaak voorbij. Wat moet ik doen als ZZP’er om op straat te mogen zijn? Om tussen 21:00 en 04:30 uur op straat te mogen zijn heb je daar als ZZP’er in de zorg verklaringen voor nodig. Dit is hoe de overheid het beschrijft:
Als ZZP’er heeft u een eigen verklaring avondklok op zak. Daarnaast heeft u een Werkgeversverklaring avondklok bij zich die u zelf invult. Daarin neemt u ook de (bedrijfs)naam en contactgegevens van uw opdrachtgever op. Als u geen opdrachtgever heeft vult u uw eigen bedrijf in. Dit geldt ook voor bezorgers die ZZP’ers zijn voor een bezorgdienst zoals Uber eat, DHL en Post NL.”
De ZZP’er kan dus de eigen werkgeversverklaring invullen en tekenen en daarnaast ook de eigenverklaring uiteraard invullen en kunnen tonen. Beide zijn noodzakelijk!

Werkgeversverklaring invullen

 1. Verklaring werkgever:
  Hier vul je de gegevens van de opdrachtgever in. Deze zijn terug te vinden in de overeenkomst van opdracht.
 2. Informatie werknemer:
  Hier vul je je eigen gegevens in. Ook kun je hier de data van de opdrachten invullen waarvoor je na 21.00 uur naar buiten moet.
 3. Naar waarheid ingevuld:
  Hier zet je zelf als ZZP’er een vinkje.
 4. Ondertekening werkgever:
  Hier vul je plaats en datum in. Een handtekening is niet nodig bij digitaal invullen.

Veelgestelde vragen

V: Ik ben zelfstandig en niet in loondienst, moet ik een werkgeversverklaring hebben en wie vult deze in?
A: Ja, ook als ZZP’er moet je een werkgeversverklaring bij je hebben. Je vult deze zelf volledig in. De informatie hierover vind je op de website van de Rijksoverheid onder het kopje “Informatie voor ZZP’ers”.

V: Moet de opdrachtgever de werkgeversverklaring ondertekenen?
A: Nee, je moet het formulier als ZZP’er zelf volledig invullen. De opdrachtgever hoeft hiervoor niets te doen. De informatie hierover vind je op de website van de Rijksoverheid onder het kopje “Informatie voor ZZP’ers”.

V: Kan ZBBN een werkgeversverklaring voor mij invullen?
A: Nee, ZBBN is geen werkgever voor ZZP’ers. De Rijksoverheid verwacht van ZZP’ers dat zij zelf een werkgeversverklaring invullen. De informatie hierover vind je op de website van de Rijksoverheid onder het kopje “Informatie voor zzp’ers”.

V: Moet ik voor iedere dienst een nieuwe werkgeversverklaring invullen?
A: Voor meerdere opdrachten bij één opdrachtgever (of een periode-opdracht) kun je één formulier gebruiken. Zet onder het kopje “Informatie werknemer” op welke data (of periode) je opdrachten hebt waarvoor je na 21.00 uur naar op straat moet zijn. Wanneer je meerdere opdrachtgevers hebt, heb je werkgeversverklaringen nodig van elke opdrachtgever, omdat de gegevens van de opdrachtgever ingevuld moeten worden op het formulier.

V: Moet ik nog meer documenten laten zien?
A: De twee verklaringen moeten voldoende zijn, maar je kunt eventueel de op opdracht van overeenkomst tonen, KVK of de dienst in onze app laten zien dat je daadwerkelijk gepland bent. Zo heb je altijd wat extra onderbouwing bij je.